Tengeri hajóvezetői tanfolyam

Tengeri vitorlás tanfolyam

Ha szeretnél a tengeren vitorlázni, jogosítványra és biztonságos gyakorlati tudásra lesz szükséged. Ez a tengeri vitorlás tanfolyam mindkettőt biztosítja! Az elméleti oktatáson felkészítünk a vizsgára, a gyakorlati oktatáson pedig oktatóvitorlásunkon (Jeanneau 34) begyakoroljuk azokat a manővereket, amelyekkel aztán önállóan hajózol. Ez a tengeri vitorlás tanfolyam tehát kettő az egyben: vizsgafelkészítés+gyakorlati tréning. Várunk Téged is!

A tengeri vitorlás tanfolyam helyszíne: 
Zadar, Horvátország

Jogosítvány:
Skipper „B”, nemzetközi, a tenger parti zónájában (12 tengeri mérföld a partvonaltól) vitorlás és motoros hajókra egyaránt érvényes, 30 bruttó regisztertonnáig (20 méter hajóhosszig). Hatósági vizsgadíj: 875 kuna/fő.

Oktatóhajó:
Jeanneau 34 vitorláshajó (10, 3 méter hosszú, vízkiszorítás: 5,5 tonna)

Tanfolyamdíj:
450 euró/fő, tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatást valamint a tananyagot.

Kedvezmény: -10% = 400 euró/fő iskolánk visszatérő vendégeinek (belvízi programjainkról érkezőknek) illetve  két vagy több fő együttes részvétele esetén. Várjuk párodat, barátaidat is!

Szállás: a tengeri vitorlás tanfolyam idejére kedvezményes áron színvonalas hotel szállást (svédasztalos reggeli, medence, ingyenes parkoló, stb.) tudunk biztosítani zadari partnerünk szállodájában.  A szállás foglalását a tanfolyami jelentkezési lapon jelezheted, az árakat is itt találod. Javasoljuk a szállásfoglalást!

A tengeri vitorlás tanfolyam programja:

1. nap: (14:00-19:00)

→ találkozó Zadarban 14:00-kor (Marina Zadar)
→ üdvözlés, program ismertetése, majd kihajózás, kormánykezelés
→ szélirányok ismerete, vitorlabeállítás
→ vitorlamanőverek I. (ejtés, élesedés, fordulás)
→ kitérési szabályok ismerete és alkalmazása (vizsgafeladat)
→ fény- és hangjelzések ismerete (vizsgafeladat)

2. nap: (9:00-18:00, ebédszünettel)

→ kikötői manőverek gyakorlása mooringos kikötőhelyekre
→ navigációs gyakorlat, térképismeret (vizsgafeladat)
→ vitorlamanőverek II (perdülés)
→ erős szeles hajózás ismeretei, vitorlareffelés
→ horgonyzási gyakorlat
→ hajózási rádió használata, segélykérés (vizsgafeladat)

3. nap: (9:00-15:00)

→ vizsgafeladatok begyakorlása
→ konzultáció, vizsgakérdések-válaszok
→ vizsga
→ hazautazás

Tengeri tanfolyami időpontok:

→ május 9-11.
→ június 8-10.
→ augusztus 24-26.
→ október 10-12.

JELENTKEZÉS: A JELENTKEZÉSI ŰRLAP kitöltésével , ezen az oldalon vagy a JELENTKEZÉS menüpontban!

Tengeri vitorlás manővertréning

A tengeri manővertréningen nagyméretű vitorláshajón (Bavaria 44) nagy ismétlésszámban begyakoroljuk azokat a manővereket, amelyek az önálló tengeri hajózást biztonságossá és stresszmentessé teszik: vitorlamanőverek, kikötői manőverek szűk helyekre, haladó szintű reffelés, horgonyzás, navigáció.

Kiknek ajánljuk a tengeri manővertréninget:

 • ha már megszerezted a tengeri jogosítványt, mielőtt elviszed a csapatodat hajózni, érdemes alaposan begyakorolni a manővereket, hogy ne okozzon stresszet az idegen kikötőbe beállás, erős szeles vitorlázás, vagy éppen egy zsúfolt öbölben való biztonságos horgonyzás
 • ha még nincsen belvízi (pl. balatoni) hajós tapasztalatod és tengeri jogosítványt szeretnél, akkor érdemes a tengeri tanfolyamot a manővertréninggel együtt elvégezni. Minden tengeri tanfolyamunk előtt indul manővertréning is!

Helyszín és időtartam: Zadar, 3 nap

Oktatóhajó: Bavaria 44 (14 méter hajóhossz, 13 tonna)

Időpontok: március 20-22.; május 10-12.

Tanfolyamdíj: 380 euró/fő (iskolánk visszatérő vendégeinek vagy csoportosan jelentkezőknek (min. 2 fő) 10% kedvezménnyel 340 euró/fő.

Szállás: hotel elhelyezést tudunk foglalni, kétágyas szobában 35 euró/fő/éj

Jelentkezés e-mailben: info@vitorlasiskola.hu

Tengeri vitorlástúra

Tengeri vitorlástúra 2020. szeptember 26-október 3.

Iskolánkban régi hagyomány az őszi vitorlástúra, amely remek lehetőség gyakorlatszerzésre, adriai helyismeret bővítésére, kikapcsolódásra no és kalandok átélésére… A 2020. évi túrára az egyik legromantikusabb adriai útvonalat választottunk: Zadarból indulva a Közép-Adria pezsgő életű városában (Vodice Aci Marina) töltött éjszaka után felhajózunk a Krka-folyón Skradinba, ahol megnézzük a lélegzetelállító vízeséseket (Krka Nemzeti Park) majd kis szigetek között vitorlázunk a Sibenik előtti varázslatos szigetvilágban és egy horgonyon töltött éjszaka következik a híres Blue Lagoon öbölben (Krknjasi-öböl, Drvenik-sziget). Ha azt gondolod, hogy az eddigi látnivalókat már nehéz fokozni, akkor most jön a java: Trogir, Unesco listás világörökség, Herczeg Ferenc szavaival a “kőbe vésett mese”. Trogirból fordulunk újra észak felé, Murteren állunk meg, a 3 murteri kikötő közül a legkevésbé ismertben: Jezera Aci Marinában. Innen hajózunk vissza Zadarba.

Időpont: 2020. szeptember 26.-október 3.

Útvonal: Zadar-Vodice-Skradin-Blue Lagoon-Trogir-Murter-Zadar

A programterv részletesen:

Szeptember 26-án szombaton délután hajózunk be Zadarban, flottánk Bavaria 50 és 2 db Bavaria 44-es hajókból áll.

Vasárnap reggel futunk ki Zadarból, déli irányban hajózunk a Murtersko More felé. A távokat úgy választottuk meg, hogy a lehető legtöbbet tudjunk vitorlázni: ezen a túrán nincsenek nagy távolságok, amelyeket csak a hajómotorral lehetne legyőzni; itt belefér az is, hogy a lehető legtöbb időt töltsük vitorlával haladva. Este Vodice ACI Marinában kötünk ki, felfedezzük ennek a mindig nyüzsgő városnak az örömeit, ahol előfordul az is, hogy a vendéglő teraszán látványpékség helyett “látvány kisüsti főzde” üzemel, itt lehet megtekinteni, hogyan készül a Travarica.

Hétfőn Sibenik felé haladva bevitorlázunk a Szent-Antal öbölbe. Elhaladunk az öböl bejáratát védő középkori erőd mellett, majd lélegzetelállító látványban lesz részünk: a tengerről egy magas hegyek között fekvő édesvízű öbölbe érünk, a szemközti dombon Sibenik középkori városával. A ríva mellett hajózunk el, innen csodáljuk meg Juraj Dalmatinac híres székesegyházát. Hamarosan összeszűkül a hajóút, vadnyugati kanyonkavalkádon át hajózunk fel a Krka-folyón Skradinba. Az út 10 tengeri mérföld a folyón, de ezt végig zöld-vörös laterális jelek között kanyarogva tesszük meg, jobbról-balról égbeszökő sziklafalak között. Korai kikötést tervezünk, hogy beleférjen a kirándulás a Krka Nemzeti Parkba. Az ACI marina mellől indul a kirándulóhajó, 20 perc sétahajózás után a vízeséseknél szállunk ki, ahol egy fakultatív délután következik, hogy mindenki a saját tempójában sétálhassa végig a csodálatos parkot a vízesések között kanyargó ösvényeken.

Kedden visszafelé is megtesszük az utat a Krka-folyón, hogy minden zegét és zúgát alaposan megcsodálhassuk ennek a varázslatos vidéknek. Az édesvízről ismét sós vízre váltunk, dél felé hajózunk a sibeniki apró szigetek között, majd Primosten partjai előtt. Ma este az Adria Top 10 listás Blue Lagoon öböl a célunk, ahol horgonyon töltjük az éjszakát. Ha időben érkezünk, akkor a Nap fényében valóban karibi hangulatot idéz az öböl türkizkék vize. A horgonyzás és a hajón főzés egy túránkról sem hiányozhat, így lesz most is!

Szerdán korán indulunk az öbölből, hogy időben érkezhessünk Trogirba, amelynek a kikötője délután már olyan zsúfolt, mint egy bevásárlóközpont ahol 101 %-os leárazást tartanak. A kikötő foglaltsága nem csoda: a hajókról közvetlenül Trogir óvárosában gyönyörködhetünk. Én magam sokszor jártam már itt, de akár minden héten elhajóznék ide, megunhatatlan. Ezzel persze mások is így vannak, legutóbbi ittjártunk alkalmával például Trónok Harca forgatás miatt a főszereplőknek szállást adó luxusyachtok tették zsúfolttá a kikötőt (de mi még időben érkeztünk), illetve gyakori látvány volt egy-egy pajzsot és pallost cipelő marcona barbár harcos is…

Csütörtökön észak felé indulunk, remélhetőleg jó széllel, mert nagyot szeretnénk aznap harapni a távolságból: Murter szigete a célunk, annak is a legkisebb, legkevésbé ismert ACI marinája, Jezera.

Pénteken 30 mérföld táv vár ránk Zadarig, ami még akkor sem megerőltető, ha Maestral fúj, ami élvezetes cirkálást jelenthet a báziskikötőnk felé.

Részvételi díj: 690 euró/fő, visszatérő vendégeinknek -10%= 620 euró/fő, akárcsak párosan érkezőknek! (hozz magadnak kabintársat!) Szállás a hajók kabinjaiban, a hajókonyha jól felszerelt, a kikötős napokon a közelben jobbnál jobb tintahalas éttermek lesznek. Vendégeink vezethetik a hajókat -skippereink figyelme mellett és tanácsaival- a tenger örömeinek élvezete mellett begyakorolhatják a hajózás minden fontos manőverét.

Várunk Téged is! A hajók hamar megtelnek, nálunk sosem marad üres hely, írj gyorsan! Hozd el párodat is, hogy a kétszemélyes kabinban a legjobb társad legyen melletted. Fontos információ: a túrára nemdohányzó vitorlázókat várunk!  Jelentkezés: info@vitorlasiskola.hu

Nyílt tengeri (skipper C) tanfolyam-a mérföld korlátozás nélküli vizsgához

A mérföld korlátozás nélküli (skipper C) tengeri jogosítványt azoknak ajánljuk, akik szeretnének a partoktól messze eltávolodva a nyílt tengeren országok között, vagy akár óceánokon is hajózni. Az okmány nemzetközi, vitorlás és motoros hajókra egyaránt érvényes 30 BRT (kb. 20 méter hajóhossz) hajóméretig.

Skipper C tengeri vitorlás tanfolyam időpontok: március 17-23.; május 5-11.; október 6-12. (Zadar)

Oktatóhajó: Bavaria 44 (14 méter, 13 tonna)

A Skipper C tengeri vitorlás tanfolyam időtartama 7 nap (kedd-hétfő), helyszín Zadar. A képzés gyakorlati és elméleti részből áll:

 1. kedd: gyakorlati oktatás I. kihajózás, vitorlamanőverek begyakorlása (15:00-19:00)
 2. szerda: (9:00-18:00, ebédszünettel) gyakorlati oktatás II. kikötői manőverek és gépi erővel végzett manőverek, nyílt vízi navigáció gyakorlata (mérés szextánssal)
 3. csütörtök: gyakorlati oktatás III. horgonyzás, vitorlamanőverek, reffelés (9:00-13:00) elméleti oktatás I. (15:00-18:00)
 4. péntek: elméleti oktatás II.
 5. szombat: elméleti oktatás III.
 6. vasárnap: elméleti oktatás IV.
 7. hétfő: gyakorlati oktatás IV. vizsgamanőverek gyakorlása. Gyakorlati vizsga 14:00-tól, majd elméleti vizsga 15:00-tól.

Tengeri vitorlás tanfolyam élménybeszámolókat ide kattintva olvashatsz.

Tanfolyamdíj: 850 euró/fő (gyakorlat+elmélet+tananyag). Hatósági vizsgadíj: 1020 kuna (=49 000 Ft)

Rövidített program: ha már rendelkezel biztonságos tengeri vitorlázógyakorlattal de nincsen skipper C korlátlan jogosítványod, lehetőség van a rövidített programon részt venni, ez esetben a tanfolyam 4 nap+vizsganap. A találkozó és tanfolyamkezdés csütörtök 15:00 Zadar, tehát ekkor kapcsolódhatsz be az előbb olvasott programba, a vizsganap pedig hétfő. A rövidített program díja 750 euró (elmélet+tananyag). Hatósági vizsgadíj: 1020 kuna (=49 000 Ft)

Az elméleti oktatás és az elméleti vizsga témakörei:

 • Navigáció/Navigation (sailing)
 • Tengerjog, meteorológia és elsősegélynyújtás/Maritime law, meteorology and first aid
 • Hajómanőverek és összeütközések elkerülése/Boat maneuvering and collision avoidance
 • Hajózási rádió használata/Maritime radio communication service
 • Biztonság a tengeren/Safety at sea
 • Hajómotor ismeretek/Basic knowledge of motor repairs and maintenance

Vizsgáztat: Kikötőkapitányság Zadar (Harbour Master Office) a jogosítvány mérföld korlátozás nélküli nemzetközi okmány, 30 BRT hajóméretig (kb. 20 méter hajóhossz) motoros és vitorlás hajóra egyaránt.

A skipper C tanfolyamhoz tengeri orvosi alkalmassági vizsgálat szükséges, amelyet megszervezünk a résztvevőknek a tanfolyamot megelőzően (Budapest).

Találkozó: kezdőnapon (kedd) 15:00, hazautazás hétfőn 15:00 után

Szállás: a tengeri vitorlás tanfolyam idejére hotel elhelyezést tudunk biztosítani, díja kétágyas szobában 35 euró/fő/éj (4 éjszaka)

Jelentkezés e-mailben: info@vitorlasiskola.hu

JELENTKEZÉS

Szia Péter!

Nem tudtam elköszönni tőled, mert éppen bent voltam a vizsgán. Nagyon élveztem az együtt töltött napokat. Hasznos dolgokat tanultam, vitorlázhattam a tengeren, manőverezhettem a kikőtőben, és mindezt jó társaságban, szakavatott irányítással. Jó volt hallgatni a történeteidet, látni, hogy mindenre odafigyelsz, és érezni, hogy fontos neked az ismeretek átadása. Biztosan találkozunk még!

Köszönöm:
Gábor

Szia Péter,

Mindenkinek sikerült a vizsga! Nagyon köszönünk mindent, szuper volt ez a pár nap!

Üdvözlettel,
Feri, Mazsi, Attila

Kedves Péter!

Köszönöm a manővertréninget,  nemcsak hasznos, de élvezetes is volt. Nagyon jól éreztem magam.

Üdv: Margitics Gábor

Kedves Péter!

Megkaptuk a jogosítványokat, nagyon köszönünk mindent. Csütörtökön indulunk Dverik Mali-ra.

Andor és Ildikó

Kedves Péter!
Megérkezett a jogosítványom. Szeretném még egyszer megköszönni az alapos felkészítés és a sok segítség mellett az odaadó és végtelenül kitartó munkátokat is! Ezek nélkül nem lettek volna ilyen eredményesek a vizsgáink!
Még sok sikeres vizsgázót és jó szelet kívánok,

Sükösd Ákos

Szia Péter!

Sikeresen teljesítettük a  Sukosan-Mali Iz-Molat-Illovik-Mali Losinj-Rab-Simuni-Sukosan túrát.

További jó szezont, jó szelet !

Köszönettel, Józsi

Kedves Péter!

Fantasztikus hét volt, nagyon jól éreztem magam, örülök, hogy tőletek tanulhattam! Ha nem is az Adrián, de én is épp a vizen vagyok, sőt csak reggel kötünk majd ki. Köszönök mindent, jó pihenést!

Orsi